Divadelním prázdninám vládnou klasici. V čele s Shakespearem

Barbora Roubalová
28. 7. 2015 22:56
Za kulturou nemusíte v létě jenom na hudební festival nebo do letního kina. Přinášíme přehled divadelních souborů, které ani o prázdninách nezmizely z prken, co znamenají svět.

Praha: Letní shakespearovské slavnosti

letní divadla
letní divadla | Foto: Viktor Kronbauer

Přestože je většina pražských představení Letních shakespearovských slavností vyprodaná, diváci nemusí podle pořadatelů zoufat. Vždy se na poslední chvíli nějaké místo uvolní, stačí jen pozorně sledovat stránky.

Nesmrtelné hry anglického klasika se v Praze hrají na dvou scénách. Letní nezastřešenou scénu v Nejvyšším purkrabství na Pražském hradě doplňuje už několikátý rok ta v Lichtenštejnském paláci.

  • Kdy: celý srpen, podrobný program zde

Co navštívit: Romeo a Julie

Milostná tragédie Romeo a Julie v režii tandemu SKUTR (Martin Kukučka, Lukáš Trpišovský) je letošní premiérou Letních shakespearovských slavností. „Téma první velké lásky je přesně pro nás – Martina romantika a mne skeptika. A stejně tak je rozkročena i Shakespearova hra Romeo a Julie. Zpočátku romantika, v závěru drama s velkou skepsí možnosti naplnění lásky v našem světě. Zpočátku komedie, v závěru tragédie s velkým vykoupením,“ říká o hře Lukáš Trpišovský.

Překlad Martina Hilského nastudovali herci jako Saša Rašilov, Lenka Krobotová, Naďa Konvalinková či Dana Batulková. Rolí milenců z Veroiny se ujali Tereza Voříšková a Jan Sklenář.

 

Právě se děje

Další zprávy