Kam v létě za divadlem? Shakespeara střídá nový cirkus

Kultura Kultura
14. 7. 2014 16:17
Divadelní večery lze strávit ve společnosti Williama Shakespeara, ale také Kurtizány či s novým cirkusem na Letní Letné.
Divadla v létě nabídnou klasiku i alternativu. Zejména v Praze.
Divadla v létě nabídnou klasiku i alternativu. Zejména v Praze. | Foto: Aktuálně.cz

Divadelní tipy - Divadelní prázdniny jsou v plném proudu, ale divadla rozhodně neodpočívají. Právě naopak, léto nabízí množství produkcí, které jindy neuvidíte, a proto byste je neměli vynechat.

Kromě letních představení některých kamenných divadel a ansámblů (Národní divadlo, Divadlo bez zábradlí, nebo ústecký Činoherák, který odehrál na hradě Střekov inscenaci Dva páni z Verony) můžete navštívit spoustu letních divadelních festivalů nebo letní scény pod otevřeným nebem.

Letní shakespearovské slavnosti

Tradičně divácky úspěšná letní přehlídka díla Williama Shakespeara se i tento rok bude konat v Praze, Brně, Ostravě a na Slovensku v prostředí krásných historických hradů a paláců, jakými jsou Pražský hrad, Lichtenštejnský palác na Malé straně, brněnský hrad Špilberk, nebo Slezskoostravský hrad.

Repertoár je opět bohatý a zaměřený spíše na komedie z pera tohoto renesančního génia. Režisér Jiří Menzel nastudoval hned dvě z nich, Mnoho povyku pro nic a Veselé paničky windsorské.

Mladší generace režisérů pak uvede Sen noci svatojánské (dvojice SKUTR – Martin Kukučka, Lukáš Trpišovský) a Zkrocení zlé ženy (režie Daniel Špinar). Ondrej Spišák se souborem vynikajících ostravských herců si vybral titul Marná lásky snaha. Komediální repertoár uzavře Jak se vám líbí režiséra Michala Langa a v srpnu u nás bude hostovat i slovenské nastudování komedie Dvaja páni z Verony (režie Peter Mankovecký).

Ve společné česko-slovenské produkci vznikla inscenace jediné letos uvedené Shakespearovy historické tragédie, Richard III. Slovenský inscenační tým (režisér Martin Huba, scénograf Jozef Ciller a minulý rok zesnulý kostýmní výtvarník Milan Čorba) tuto inscenaci vytvořili s předními českými herci.

Letní shakespearovské slavnosti vždy na jeviště přivedou výrazné herecké osobnosti, za všechny vzpomeňme alespoň Simonu Stašovou, Davida Prachaře, Vandu Hybnerovou, Tatianu Vilhelmovou, Jiřího Langmajera nebo Csongora Kassaie.

Letní scény pod otevřeným nebem

Divadelní nadšenci již netrpělivě očekávají, až se otevřou brány letních divadelních scén. V České republice je jich hned několik a kromě krásného prostředí a nebe plného hvězd nabízejí zejména lehký repertoár, který ulahodí prázdninově naladěnému nenáročnému publiku.

Foto: Divadlo Ungelt

Letní scéna Divadla Ungelt u Pražského hradu má letos v repertoáru čtyři tituly, z toho dva měly premiéry již minulé roky - původní český komorní muzikál Touha jménem Einodis o baronce Sidonii Nádherné (v hlavních rolích Marta Kubišová, Aneta Langerová a Igor Orozovič) a vaudville Eugena Scribeho Sklenice vody.

Hlavním titulem sezony je letos drama Kurtizána z prostředí francouzské bohémy (v hlavních rolích Chantal Poullain a Igor Orozovič). Anglická komedie Lionela Goldsteina pro dva herce Pan Halpern a pan Johnson je známá z filmové adaptace z roku 1983 (režie Alvin Rakoff). Tento film nastavil hereckou laťku vysoko, hlavní role ztvárnili Laurence Olivier a Jackie Gleason. Inscenace Divadla Ungelt v tomto ohledu ale nezaostává a dvojici stárnoucích gentlemanů předvedou bravurní Petr Kostka a František Němec.

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově.
Otáčivé hlediště v Českém Krumlově. | Foto: Jihočeské divadlo

Výčet letních divadelních scén nemůže vynechat světoznámé otáčivé hlediště v Českém Krumlově. Tradičně zde převažuje hudební repertoár, letos zejména nastudování Dvořákovy Rusalky nebo muzikál Divotvorný hrnec. Rozvernou letní náladu publika potěší komedie jako Sluha dvou pánů, Tři mušketýři nebo Dekameron.

Léto, to je zejména voda. V netradičních prostorech u vody se letní divadelní produkce těší velkému zájmu a oblibě. Divadlo bratří Formanů na lodi letos zakotví v pražské Výtoni. Jihočeští vodáci se zase můžou těšit na divadelní program v klášteře Zlatá Koruna, jenž je oblíbenou destinací vltavských splavů.

Letní divadelní festivaly

Kromě největší letní divadelní přehlídky Letní shakespearovské slavnosti můžete o prázdninách navštívit i další festivaly. Od 17. srpna do 2. září se v Praze koná již 11. ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná, kde se pod širým nebem představí nejprogresivnější performeři a artisti z celého světa.

Foto: Jan Langer

Pražské Studio DVA ožije Metropolitním létem hereckých osobností na Letní scéně Vyšehrad, ve druhé polovině srpna přivede v rámci přehlídky Léto slovenských hvězd i inscenace našich nejbližších sousedů, ve kterých se představí mimo jiné i Milan Lasica, Emília Vášáryová, Ján Koleník nebo Milan Kňažko.

Západní Čechy rozveselí komediální repertoár sedmého ročníku Divadelního léta pod plzeňským nebem. Poslední srpnový týden bude patřit festivalu Olomoucké divadelní prázdniny, jenž se koná na nádvoří Vlastivědného muzea v Olomouci. Množství přehlídek amatérského divadla nebo divadla pro děti uvedou i menší města nebo hrady.

 

Právě se děje

Další zprávy