Herec, jenž se omylem uškrtil na jevišti, byl lékaři prohlášen za klinicky mrtvého

Magazín Magazín
5. 2. 2016 12:30
Lékaři u italského herce Raphaela Schumachera konstatovali klinickou smrt. V kómatu se nacházel od sobotní noci, kdy se zřejmě nešťastnou náhodou uškrtil při monologu na jevišti. Na pomoc mu přispěchala jedna z divaček, bylo už ale pozdě, jeho mozek utrpěl nenávratné poškození. Případ vyšetřuje policie, spekuluje se i o sebevraždě, to však rodina odmítá.
Italský herec Raphael Schumacher
Italský herec Raphael Schumacher | Foto: Facebook/Raphael Schumacher

Řím - Italský herec Raphael Schumacher (27), jenž se zřejmě nešťastnou náhodou uškrtil při závěrečné scéně interaktivního představení v divadle v Pise, byl prohlášen za klinicky mrtvého, uvedl britský server BBC.

Herec byl v kómatu od sobotní noci, jeho mozek se nepodařilo zaktivovat, lékaři již dříve uvedli, že utrpěl těžké, pravděpodobně i nevratné poškození mozku.

Podle BBC rodina již souhlasila s darováním jeho orgánů.

Celý případ nyní vyšetřuje policie, zkoumá, zda nedošlo k nějakému pochybení ze strany divadla. Herec na sobě měl mít záchranný postroj, který ho měl zachytit, kdyby se něco pokazilo. A smyčka se neměla stáhnout, uvedli Schumacherovi kolegové.

Raphael Schumacher v inkriminovaný okamžik odříkával monolog, na závěr strčil hlavu do oprátky. Když se začal dusit, přispěchala mu na pomoc údajně studentka medicíny.

Během scény, jež byla součástí jeho lynčování, měl herec na tváři masku, takže diváci nemohli vidět jeho výraz. Jedna z divaček, která nedávno dokončila zdravotní školu, si ale všimla, že se jeho tělo třese, a uvědomila si, že se dusí doopravdy.

Jednou z verzí, které policie prověřuje, je i ta, že se herec mohl před diváky pokusit o sebevraždu. Schumacher údajně konec oproti původní režii pozměnil. To ale vyloučila jeho matka. "Můj syn sice nedávno ztratil otce a rozešel se s přítelkyní, ale znovu našel svou rovnováhu," uvedla. "Nenechal žádný dopis na rozloučenou a neměl důvod se zabít."

Transformace divadel zamrzla, nemá je zřizovat město, soubory musí přirozeně vznikat a zanikat, tvrdí Ondřej Hrab. Je podle něj nutné se ptát, jak divadlo slouží společnosti v dané době. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy