FOTO Hvězdy Národního divadla zahájily sezonu na molu

Igor Orozovič jako Strakonický dudák.
Magdaléna Borová umí dudy i nosit.
Společně pak umí zazpívat i "obhroublý PR song", v němž se praví, že navštěvovat Národní divadlo je povznášející.
Přítomné herecké hvězdy si přehlídkového mola užívaly.
Kdo by v transvestitovi hledal Karla Dobrého?
Foto: Anna Vedralová
ČTK Kultura Anna Vedralová, ČTK, Kultura
1. 9. 2014 20:33
Netradiční zahájení sezony na piazzetě lákalo kolemjdoucí do Národního divadla.

Fotogalerie - Třiadvacet premiér a desítky repertoárových titulů uvede v nové sezoně Národní divadlo. Zahájilo ji netradičně, když na piazzetě uspořádalo přehlídku kostýmů svých inscenací. Zájemci viděli ukázky z operních, baletních a činoherních projektů, které jim živě představili pěvci, tanečníci a herci. Moderátor David Prachař přivítal ředitele české první scény Jana Buriana i umělecké šéfy, kteří hovořili o svých plánech.

Akci přihlížely zhruba dvě stovky lidí, které show pobavila a spontánně roztleskala. Viděli Igora Orozoviče v kostýmu Strakonického dudáka, který jim na svůj hudební nástroj zahrál. Na jednom pódiu se tak potkali ti, kteří se v kostýmech jinak nemají šanci spatřit.

Balet uvede ve 132. sezoně tři novinky. Poprvé v historii se na jevišti Státní opery představí klasický titul La Bayadere s původní hudbou Ludwiga Minkuse v choreografii a režii Javiera Torrese ze Španělska. Triptych Ballettissimo zahájí choreografie šéfa baletu Petra Zusky na 1. symfonii Gustava Mahlera, která měla světovou premiéru na výstavě EXPO v Šanghaji.

Činohra, jejíž posilou je kmenový režisér Daniel Špinar, nabídne osm premiér. Své inscenace přenese z Divadla Kolowrat na Novou scénu, která bude jejím domovským jevištěm i prostorem pro soudobé divadlo všech souborů. Na piazzetě bude pokračovat úspěšný projekt Bouda.

Operní soubory Národního divadla a Státní opery plánují dvanáct novinek od Mozarta po současnou českou tvorbu. Vedle Straussovy Salome, Fibichova Pádu Arkuna či Janáčkovy opery Z mrtvého domu nebude chybět komorní a experimentální tvorba na Nové scéně. Publikum potěší adventní koncerty a koncem ledna oslava Mozartových narozenin v "jeho" Stavovském divadle.

Vedení Národního divadla připravuje změny na postech uměleckých šéfů baletu a činohry, jimž končí mandáty v červnu 2015. Ředitel Burian se dohodl s Petrem Zuskou na prodloužení o dva roky - během druhé poloviny sezony osloví s pomocí odborníků vhodné kandidáty.

Michal Dočekal pokračovat nebude, uzavřené výběrové řízení na šéfa činohry se uskuteční během podzimu.

Burian pokládá za nejdůležitější měřítko úspěchu v nové sezoně zájem diváků. "Tržby bez provizí v uplynulé sezoně činily 262,6 milionu korun a proti předchozí byly o 13 procent vyšší," řekl. Národní divadlo v ní odehrálo 1340 představení pro 636 tisíc diváků.

Za důležité pokládá ředitel Burian dokončení rekonstrukce fasády historické budovy a zahájení architektonické soutěže na rekonstrukci Nové scény. Do finále vstoupí přípravy rekonstrukce budovy Státní opery, která má začít v roce 2016. Jeho prioritou je Koncepce dalšího rozvoje ND, kterou s garanční radou předložil začátkem roku ministru kultury; obsahuje i hlavní zásady zákona o veřejnoprávní instituci v kultuře.

 

Právě se děje

Další zprávy