Drábek, Špinar, Krejčí. Kdo z nich povede Činohru?

ČTK ČTK
25. 10. 2014 17:21
Do uzavřeného výběrového řízení byli nominovaní tři známí divadelní režiséři.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto.

Praha - Šéfem Činohry Národního divadla se může stát David Drábek, Daniel Špinar nebo Ivan Krejčí. Tito tři divadelní režiséři byli osloveni do uzavřeného výběrového řízení na post uměleckého ředitele Činohry české první scény.

"Komise, složená ze členů Garanční rady Národního divadla a několika dalších divadelních praktiků, nominuje kandidáta do konce listopadu. Hledá se také nový šéf Baletu," sdělil mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.

Drábek je uměleckým šéfem Klicperova divadla v Hradci Králové, Špinar je od září 2014 kmenovým režisérem činoherního souboru ND a Krejčí působí jako umělecký šéf Komorní scény Aréna Ostrava.

"Dostanu nějaké doporučení, ale závěrečné rozhodnutí je na mně," sdělil ředitel Národního divadla Jan Burian. "Chtěl bych pro Národní divadlo vánoční dárek v podobě zveřejněných jmen nových uměleckých ředitelů souboru činohry i baletu," dodal.

Uvažovanou změnu na postech uměleckého šéfa Činohry a Baletu avizovalo vedení ND na konci června. Nynějšímu šéfovi činohry Michalu Dočekalovi končí mandát v červnu příštího roku. Umělecký ředitel Baletu ND převezme soubor po Petru Zuskovi o sezonu později.

V případě Baletu se spekuluje o třech oslovených kandidátech. Ke jménům bratrů Bubeníčků a primabaleríny Darii Klimentové se připojilo jméno Filipa Barankiewicze ze stuttgartského baletu.

Burian uvedl, že s Dočekalem počítá na jednu z klíčových manažerských pozic v rámci plánované nové struktury. Odpovídat by měl za Stavovské divadlo a Novou scénu. Dočekal už před časem svůj odchod na konci června příštího roku avizoval. "Změna musí přijít, vedu činohru už dvanáct let a měl by přijít někdo mladší," podotkl. Výměnu chápe jako přirozený proces. Zvláště nyní, kdy českou první scénu čeká transformace a měl by v ní fungovat jasně stanovený systém.

 

Právě se děje

Další zprávy