Zdeněk Svěrák: Dokud budu schopen pohybu na jevišti, tak tam chci být

Zuzana Hronová Zuzana Hronová
25. 9. 2015 16:54
Zdeňku Svěrákovi bude v březnu osmdesát let. Do srdcí českého publika se zapsal jako herec, dramatik, scenárista, hudebník a v neposlední řadě i jeden z objevitelů zapomenutého českého génia Járy Cimrmana. Jeho tempo je na osmdesátníka strhující. Poté, co s kolegy Jaroslavem Weigelem a Petrem Bruknerem zahájil výstavu Cimrman světoběžník, pospíchal zase do divadla.
"Jaroslav Weigel dal Divadlu Járy Cimrmana celou tu image. Ještě že ho v roce 1969 vyhodili z Mladého světa," říká výtvarník Jiří Slíva. | Video: Zuzana Hronová

Praha - V pasáži pražského paláce YMCA byla zahájena výstava Cimrman světoběžník. Na slavnostní vernisáži byli přítomni herci Divadla Járy Cimrmana Zdeněk Svěrák, Jaroslav Weigel a Petr Brukner a také kreslíř a humorista Jiří Slíva.

Expozice ukazuje kolo, lyže, brusle, kompas a další cestovní pomůcky Járy Cimrmana. Návštěvníci si rovněž mohou prohlédnout kostýmní návrhy Jaroslava Weigela, Cimrmanův poprvé vystavený náčrt invalidního vozíku či dobové divadelní plakáty slavného souboru.

K oblíbeným exponátům Zdeňka Svěráka patří dle jeho slov "želva Rychlonožka, kterou Cimrman naučil tančit tango" a bicykl pro jednoho dospělého a čtyři malé děti.

Na začátku vernisáže pohovořil výtvarník Jiří Slíva o grafické práci Jaroslava Weigela. "Bylo opravdu dobře, že ho v roce 1969 vyhodili z Mladého světa, protože se ho pak ujal svatý Jára. Jaroslav Weigel je ten, kdo vytvořil celou image Divadla Járy Cimrmana."

K řečnickému pultíku poté přišel herec Petr Brukner a přečetl stať o Cimrmanově snaze získat kmen Duru-Buru pod českou koloniální nadvládu. Jedná se o výňatek ze semináře ke hře Afrika.

"Přičleněním africké državy k českým zemím chtěl Cimrman posílit českou pozici v rámci Rakouska-Uherska natolik, aby císař musel monarchii přejmenovat na Rakousko-Uhersko-Česko," říká Petr Brukner. | Video: Zuzana Hronová

"Přičleněním africké državy k českým zemím chtěl Cimrman posílit českou pozici v rámci Rakouska-Uherska natolik, aby císař musel monarchii přejmenovat na Rakousko-Uhersko-Česko," vysvětloval cimrmanolog.

Poslední sezonu za nás naplánuje někdo jiný

Na závěr pak přišlo dlouho avizované překvapení - Zdeněk Svěrák zarecitoval dojemnou báseň Nepozvaný, kterou Cimrman nařídil budoucím pokolením uvádět vernisáže. Tím nepozvaným je pochopitelně Jára Cimrman.

"Na odhalování Cimrmanových desek recitujeme báseň ‘Ažmilid‘, na vernisážích jsme nuceni recitovat Cimrmanovu báseň ‘Nepozvaný‘," říká Zdeněk Svěrák. | Video: Zuzana Hronová

Po skončení vernisáže pospíchal Zdeněk Svěrák opět do divadla. Na dotaz Aktuálně.cz, jak stále zvládá toto rychlé životní tempo, odpověděl: "Divadlo je pro mě stejně tak vyčerpávající jako osvěžující, ono se to vyrovnává."

Ačkoliv mu v březnu bude osmdesát let, příliš zvolnit nehodlá. "Dokud budu schopen pohybu na jevišti, tak tam chci být. Jsem věren tradici Ládi Smoljaka či Honzy Kašpara, ti tam byli až do konce."

Poslední sezonu Divadlo Járy Cimrmana tedy ještě nechystá. "Neplánujeme, on to za nás naplánuje někdo jiný," dodal se smíchem.

 

Právě se děje

Další zprávy