Do Metropolitní se budu vracet, říká o debutu Adam Plachetka

ČTK ČTK
5. 2. 2015 17:01
Uznávaný basbarytonista Adam Plachetka má za sebou debut na prestižním jevišti newyorské Metropolitní opery. Říká, že je to jen začátek trvalejší spolupráce.
Adam Plachetka.
Adam Plachetka. | Foto: Profimedia

New York, Praha - Debut v newyorské Metropolitní opeře si ve středu večer zažil český basbarytonista Adam Plachetka, který tam ztvárnil part Masetta v Mozartově opeře Don Giovanni. Jeden z nejuznávanějších českých pěvců současnosti byl spokojen s reakcí publika i spoluprací s orchestrem a dalšími účinkujícími.

"Svou roli vnímám jako začátek pravidelné spolupráce s newyorskou scénou," řekl Plachetka. "Mám pocit, že jsme byli přijati dobře. Publikum mi přišlo příjemně spontánní," řekl devětadvacetiletý pěvec, který je stálým členem vídeňské opery.

Foto: Ilona Sochorová
Foto: Ilona Sochorová | Foto: Aktuálně.cz

Mezi reakcemi diváků na tamní scéně a v New Yorku je podle něj patrný rozdíl. Potlesky newyorského publika při středečním představení Dona Giovanniho trvaly prý velmi krátce, o to intenzivnější však byly. "Lidi tleskají a tleskají, a jak jde poprvé opona dolů, tak přestanou a odcházejí," popsal rozdíl Plachetka.

Spolupráci s uznávaným dirigentem Alanem Gilbertem, který se do MET vrátil po sedmi letech, si česká operní hvězda pochvalovala. "S dirigentem byla moc milá spolupráce a myslím si, že i s orchestrem kus práce odvedl, protože je hlavně činný v symfonickém světě, což na tom bylo znát," hodnotil výkon instrumentálního tělesa absolvent pražské konzervatoře a HAMU. S představiteli dalších rolí se prý znají a měli dostatek času na sezpívání svých partů, proto spolupráce fungovala bez problémů.

Foto: Aktuálně.cz

Na prestižním newyorském jevišti vystoupil Plachetka 109 let poté, co se zde divákům představil první jako první český pěvec tenorista Karel Burian. V tomto století jsou zde však české mužské hlasy velkou výjimkou a vystupují zde spíše ženy, před téměř čtyřmi lety tu své dosud poslední vystoupení absolvovala Magdalena Kožená. Plachetka však nevidí v newyorské premiéře vrchol své dosavadní kariéry, třeba kvůli tomu, že role Masetta nepatří k hlavním partům.

Středeční představení podle něj bylo spíše začátkem dlouhodobé spolupráce než vrcholem. "Měl bych se sem minimálně v příštích letech pravidelně vracet, pokud všechno vyjde podle plánů," prozradil. Jaké role bude zpívat však říci odmítl. "Ve většině případů jde o Mozarta, ale role zatím říkat nebudu, nerad zveřejňuji něco, co nezveřejnilo samo divadlo," zdůvodnil.

V New Yorku, kde momentálně přechodně pobývá se svou ženou a sotva roční dcerou, jej do 6. března čeká ještě devět představení Dona Giovanniho. Čas si jako velký fanoušek hokeje krátí sledováním zápasů zdejší hokejové NHL a rád by se i se ženou vypravil na nějaký zápas jednoho ze dvou newyorských týmů.

"Hodně to s rodinou řešíme, oba dva bychom rádi, ale vzhledem k tomu, že tam ta atmosféra je hodně hlasitá, tak tam asi malou tahat nebudeme, uvidíme, jestli se nám povede zorganizovat hlídání nebo jestli zůstaneme radši u televize," vysvětlil Plachetka.

 

Právě se děje

Další zprávy