VIDEO Divadlu Archa je 20 let. Podívejte se do jeho historie

ČTK Kultura ČTK, Kultura
5. 6. 2014 19:00
Pražskou Archu otevírali 5. června 1994 japonský tanečník Min Tanaka a zakladatel Velvet Underground John Cale. Naposledy v Evropě tam vystoupil i Allen Ginsberg. Zavzpomínejte si i na další hvězdy .
Podívejte se na největší hvězdy dvacetileté historie Divadla Archa.

Praha - V první lize evropské i světové divadelní, hudební a jiné avantgardy a alternativy se pohybuje už dvě desítky let pražské Divadlo Archa, které bylo v budově někdejšího Divadla E. F. Buriana otevřeno 5. června 1994. Známý prostor na Poříčí proslul uváděním experimentálních projektů všeho druhu.

Archa je místem, kde se setkávají různé kultury a kde je umění uváděno a také vytvářeno. A dnes je v Praze jediným prostorem, kde lze uvádět některé náročné scénické útvary.

Prvními umělci, kteří v Arše společně vystoupili, byli japonský tanečník Min Tanaka a muzikant John Cale. Od té doby se v divadle objevila řada umělců, z nichž pro mnohé byla tato scéna prvním místem vystoupení v Praze, v Čechách i za někdejší železnou oponou.

Min Tanaka a John Cale, 5. června 1994 v Divadle Archa.
Min Tanaka a John Cale, 5. června 1994 v Divadle Archa. | Foto: Divadlo Archa

Mezi hosty divadla byli například režisér Robert Wilson, choreografové Wim Vandekeybus, Jan Fabre či Jiří Kylián, hudebníci Lou Reed, Laurie Anderson, David Byrne, Randy Newman, Philip Glass, Meredith Monk, Coco Rosie, My Bloody Valentine, Einstürzende Neubauten, Tindersticks, White Stripes a mnoho dalších. Hrály tu soubory Royal Shakespeare Company, Cheek By Jowl, Ultima Vez, DV8, Handspring Puppet Company či Dogtroep. Jedno ze svých posledních vystoupení zde měl americký básník Allen Ginsberg.

Min Tanaka se do Archy vrací a velmi jí pomáhal po povodních v roce 2002, které divadlo zcela zničily. Ve Státní opeře Praha slavný choreograf a performer pro Archu uspořádal benefiční představení. Povodně byly zlomem v historii divadla, 13 měsíců po nich Archa hostovala na jiných místech a do oprav musela vložit přes 70 milionů korun, tedy skoro stejně, jako stál vznik divadla.

Podívejte se do Divadla Archa.
Podívejte se do Divadla Archa.

Archa se na počátku 90. let stala prvním produkčním domem bez stálého souboru v Čechách. Nemá stálý divadelní soubor - svá představení vytváří formou projektů. Uvádí je nejen ve svých prostorách, ale i mimo ně, například ve veřejném prostoru

Divadlo ale bylo a je výjimečné i svým technickým zázemím, jeho přestavbou vznikl variabilní prostor s bezbariérovým vstupem pro 300 až 500 diváků.

Podle potřeby se může hlediště změnit v různé varianty. Je možné určité plochy zvýšit či propojit hlediště s vedlejším komorním sálem pro 150 diváků. Autory projektu rekonstrukce byli Miroslav Melena a Ivan Plicka.

Samotná původní budova divadla byla vystavěna v letech 1937 až 1939. A v čele Archy stojí celých dvacet let vystudovaný sociolog Ondřej Hrab.

 

Právě se děje

Další zprávy