Ceny divadelní kritiky si odnáší ostravská Komorní scéna Aréna

ČTK ČTK
20. 3. 2016 18:00
Po vítězství v anketě Divadelních novin dostala cenu za nejlepší inscenaci roku i v Cenách divadelní kritiky, dříve známých jako Ceny Alfreda Radoka. Další ocenění směřují do dvou pražských divadel, jedna do Městského divadla v Kladně.
Divadelní inscenace Slyšení
Divadelní inscenace Slyšení | Foto: divadloarena.cz

Praha - Inscenací roku 2015 se stalo Slyšení Tomáše Vůjtka. Na jevišti Komorní scény Aréna v Ostravě hru nastudoval Ivan Krejčí. Po vítězství v anketě Divadelních novin dnes dostala cenu za nejlepší inscenaci roku i v Cenách divadelní kritiky, dříve známých jako Ceny Alfreda Radoka.

Ostravská Komorní scéna Aréna dostala i cenu pro nejlepší divadlo roku, Slyšení bylo oceněno jako nejlepší poprvé uvedená česká hra a Marek Cisovský dostal cenu za mužský herecký výkon v této hře. Ztvárnil nacistického zločince Adolfa Eichmanna, který se ve hře snaží před bohem a dalšími postavami vylíčit svůj pohled na události druhé světové války a především na vraždění Židů. Autor vycházel z původních nahrávek, které nacistický pohlavár v 50. letech namluvil v Argentině, a z jeho výpovědi před soudem v Jeruzalémě.

Ceny divadelní kritiky se dnes předávaly v pražském divadle Minor po představení Libozvuky, které pro tuto scénu připravil Jiří Adámek. Inscenace dostala cenu za nejlepší hudbu, právě na hudbě a rozličných zvucích celé představení stojí. Jejím autorem je Marek Doubrava.

Druhou ze dvou cen, které směřují do Prahy, je ocenění za scénografii pro Luciu Škandíkovou. Je autorkou scény k inscenaci Janáčkovy opery Z mrtvého domu, kterou v režii Daniela Špinara uvedlo Národní divadlo v Praze. Do Městského divadla Kladno směřuje cena za nejlepší ženský herecký výkon. Dostala ji Marie Štípková za postavu Géši Gottfriedové v inscenaci Brémská svoboda Rainera Wernera Fassbindera, kterou režíroval Martin Františák.

Vítězem neoceňované kategorie s názvem Největší zážitek ze zahraničního divadla se stal Ibsenův Nepřítel lidu německého divadla Schaubühne am Lehniner Platz uvedený na Mezinárodním festivalu Divadlo.

Ankety časopisu Svět a divadlo se zúčastnilo 71 z celkového počtu 240 oslovených divadelních kritiků. Hlasy v anketě dostalo 30 divadel. Ceny nesly 22 let v názvu jméno režiséra Alfréda Radoka. Před dvěma lety ale správní rada Nadačního fondu Cen Alfréda Radoka, který je na základě ankety časopisu Svět a divadlo uděloval, oznámila, že spolupráci končí. Za důvod označila "rozdílné názory obou stran na podobu cen".

Transformace divadel zamrzla, nemá je zřizovat město, soubory musí přirozeně vznikat a zanikat, tvrdí Ondřej Hrab. Je podle něj nutné se ptát, jak divadlo slouží společnosti v dané době. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy