Colours přispějí na opravu Libušína. Líbilo se tam Plantovi

ČTK ČTK
5. 5. 2014 12:55
Festival Colours of Ostrava chce přispět na opravu vyhořelé památky na Pustevnách, kam chce letos znovu vylákat Roberta Planta, kterému se tam před osmi lety zalíbilo.
Robert Plant vyjel na Pustevny před osmi lety. Objekty architekta Jurkoviče ho prý zajímaly.
Robert Plant vyjel na Pustevny před osmi lety. Objekty architekta Jurkoviče ho prý zajímaly. | Foto: Aktuálně.cz

Rožnov pod Radhoštěm - Festival Colours of Ostrava podpoří obnovu vyhořelého Libušína na Pustevnách. Návštěvníci festivalu budou moci přispět do pokladniček, na národní kulturní památku, která na začátku března téměř celá vyhořela, upozorní také speciální sbírkové místo stylizované do valašské dřevěnice.

Požár Jurkovičova Libušína na Pustevnách.
Požár Jurkovičova Libušína na Pustevnách. | Foto: Bára Sobotková

Festival spojuje s Pustevnami také zpěvák legendární kapely Led Zeppelin Robert Plant, který před osmi lety strávil na Pustevnách celý den. Letos je opět hlavní hvězdou festivalu a pořadatelé se jej pokusí k Libušínu opět dostat.

"Záleží nám na osudu Libušína. Když byl Robert Plant na Colours naposledy, jel se na Libušín podívat a strávil tam skoro celý den, byl z něj naprosto nadšený," uvedla ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Pořadatelé festivalu s managementem Plantovy kapely komunikují, jsou v kontaktu také s jeho kytaristou a blízkým přítelem, který se o osud Libušína zajímal. Oficiální vyjádření Planta k Libušínu však zatím pořadatelé nezískali.

"Je těžké ho nyní sehnat, je v USA, také chystá desku. Posílali jsme mu však fotky z jeho tehdejší návštěvy a spot o vyhořelém Libušínu," podotkl člen festivalového týmu David Šindelář, který před osmi lety zpěváka a jeho kapelu Strange Sensation na Pustevny doprovázel.

Požár Jurkovičova Libušína na Pustevnách.
Požár Jurkovičova Libušína na Pustevnách. | Foto: Bára Sobotková

Výprava vyjela na Pustevny lanovkou. "Nahoře je okamžitě uchvátily dřevěné stavby a právě do Libušína jsme se šli najíst. Muzikanti byli malovanou výzdobou a prostředím srubové restaurace nadšeni, nechali si povykládat historii této architektury a k obědu si každý dal jinou valašskou specialitu, jejíž chutě navzájem komentovali," uvedl Šindelář. Hudebníci také došli k soše Radegasta, kde se Plant zajímal o mýty a pověsti s ním spojené.

Festival přiblíží svým návštěvníkům Pustevny také při besedách, čeká je povídání o výjimečnosti Libušína i dalších staveb na Pustevnách, které navrhnul architekt Dušan Jurkovič. Festival také na obnovu Libušína přispěje.

Příčina požáru Libušína stále není známá, škody se odhadují na 80 milionů korun. Obnova chaty, která sloužila jako restaurace, by mohla být hotová do tří let. Většinu nákladů by měla pokrýt pojistka, další investice, třeba nový protipožární systém, by měl být uhrazen z veřejné sbírky a darů firem, měst, obcí a krajů. Libušín patřil do souboru beskydských secesních lidových staveb a symbolů Pusteven. Objekt pojmenovaný po bájné kněžně Libuši byl otevřen v roce 1899.

 

Právě se děje

Další zprávy