Čokovoko: Adopce dětí homosexuály? Češi nejsou připraveni

Andrea Vašáková
14. 8. 2015 20:00
Podporou knihy o lesbickém rodičovství chce kapela Čokovoko opět rozvířit debatu na téma adopcí dětí homosexuálními páry.
Adéla Elbel z kapely Čokovoko
Adéla Elbel z kapely Čokovoko | Foto: Karolína Stránská

Praha – Na duhovém festivalu Prague Pride se v tzv. Pride Village konají celý týden před samotným sobotním průvodem nejrůznější doprovodné akce.

Jednou z nich byl také koncert hudebního dua Čokovoko, které svým vystoupením podpořilo křest knihy Jedno morče a dvě mámy. Ta pojednává mimo jiné o lesbickém rodičovství. Nejen na toto téma jsme se zeptali jedné z protagonistek kapely Adély Elbel, která knihu z nizozemštiny přeložila.

Pieter Feller – Jedno morče a dvě mámy
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Pieter Feller – Jedno morče a dvě mámy

Kniha určená dětem od cca 7 let. Seb a jeho mámy Lotka a Marta se přestěhují z Amsterdamu do provinčního městečka. Seb  začně chodit do jiné školy a rychle si najde nové kamarády. Lidé v sousedství jsou velmi milí, ale výjimka se přece najde – a bude třeba nemálo trpělivosti a fantazie, než ji maminky se svým klukem zkrotí. 

Jedno morče a dvě mámy je kniha, jejíž křest jste se rozhodly podpořit svým vystoupením v rámci duhového festivalu Prague Pride. Proč právě tato kniha, která pojednává mimo jiné o lesbickém rodičovství?

Adéla Elbel: Rozhodly jsme se podpořit tuto událost, protože jsem tu knihu překládala. To byl ten hlavní důvod.

O adopcích dětí homosexuálními páry se v České republice mluví stále. Proč podle vás tento návrh zákona dosud nebyl schválen?

Asi na to společnost ještě není nachystaná. To je taky možná jeden z důvodů, proč jsem tu knihu překládala. Aby to třeba pomohlo opět rozvířit tu nekonečnou debatu a posunout ji dále. Ta knížka je moc hezky napsaná a určitě nejde v jejím případě o to, že by měla šokovat. Prostě ukazuje, že normální rodina mohou být i dvě matky a ne pouze matka s otcem.

Od oficiálního vstupu skupiny Čokovoko na hudební scénu uběhlo již devět let. Na svém webu o sobě píšete, resp. citujete své fanoušky, kteří o vás řekli, že jste „vyvážená chuť říci něco až intimně samy za sebe a nechat se při tom svádět k fikčním odbočkám směrovkami jazyka a rytmů“. Co se od té doby změnilo? Došly jste ve své tvorbě někam dále nebo se stále necháváte „jen“ svádět a bavíte se tím?

Vzhledem k tomu, že my moc netvoříme, tak u nás nemůže být nějaký velký posun. My jsme od té desky, kterou jsme vydaly tuším v roce 2011 nebo 2012, neudělaly nic nového. Pouze teď jsme nahrály jednu novou píseň. Ale kontinuálně netvoříme, takže tam nemůže být žádný kontinuální posun.

Čokovoko
Čokovoko | Foto: Karolína Stránská

I přes tento fakt je oblíbenost Čokovoko veliká. Jak vnímáte popularitu?

Trochu jsme se jí zalekly. A i to je důvod, proč jsme od vystupování trošku upustily, až tolik se nesnažily a každá jsme si začala dělat trochu více to svoje.

Co je v plánu u Čokovoko v probíhajícím parném létě a bezprostředně po něm? Připravujete už novou desku?

Nová deska je v přípravách už pár let a určitě to dobře dopadne. Ať už to dopadne jakkoliv, tak to bude dobře. A co se týče aktuálního vystoupení, tak se na nás fanoušci mohou těšit v Cross Clubu v Praze, kde vystoupíme zdarma koncem měsíce, přesný datum si nepamatuji, to si musí fanoušci najít sami, to je jejich práce (smích). Naše webové stránky nejsou aktualizovány už několik let, ale všechny důležité informace jsou k dohledání na našem facebooku.

 

Právě se děje

Další zprávy