Chystá se film o Laurelovi a Hardym. Diváci uvidí lovestory dvou nerozlučných přátel

ČTK ČTK
23. 10. 2015 10:00
Přátelský vztah slavné komické dvojice Laurel a Hardy bude převeden na filmová plátna. Režie devadesátiminutového snímku Stan and Ollie se ujme Jon S. Bird. "Je to opravdová love story dvou mužů, kteří si uvědomili, že nemohou žít jeden bez druhého. Je to opravdu krásný příběh. Vypráví také o tom, jací byli mimo plátno. Byli úplně jiní, než jak by lidé soudili podle jejich filmových postav," představil film britským médiím jeho režisér.
Stan Laurel, Oliver Hardy
Stan Laurel, Oliver Hardy | Foto: Twentieth Century-Fox Film Corporation

Londýn - Britský herec Frank Skinner jednou přiznal, že jeho nové přítelkyně musely "podstoupit test Laurela a Hardyho". Pustil jim proslulou taneční scénku těchto slavných komiků z dob černobílého filmu. Když se dotyčná záběrům z filmu Na divokém západě nesmála, okamžitě ji prý "coby budoucí partnerku odepsal".

Ti, kterým se tanec líbí a kteří oceňují šarm a vzájemnou chemii, jež mezi dvojicí na filmovém plátně vznikla, jistě přivítají připravovaný film stanice BBC1 Stan and Ollie, napsal britský list The Telegraph.

Devadesátiminutový snímek se zaměřuje na britské turné Laurela a Hardyho v roce 1953, během nějž obézní Hardy, jenž na plátně představoval hromotluckého, lehce samolibého dobráka, utrpěl slabou srdeční příhodu. Pokrývá tedy dobu, když už měly hvězdy grotesek svou největší slávu za sebou, ale hluboké přátelství mezi herci přetrvávalo.

Turné po Spojeném království bylo obrovským úspěchem, ale po Hardyho srdeční příhodě v něm Laurel, jenž ztvárňoval roli hubeného a natvrdlého smolaře, odmítl pokračovat. Stejně tak už nechtěl vystupovat po Hardyho smrti v roce 1957. Dál psal komické skeče a v roce 1961 převzal Oscara za průkopnickou práci v oblasti filmové komedie.

Kamkoli se během britského turné v roce 1953 vrtli, obléhaly herce davy fanoušků. Když se zastavili v irském městě Cobh, začal kostelní zvon vyzvánět známou píseň, která provázala jejich filmy. "Oba jsme to tehdy obrečeli, ze všech stran jsme cítili lásku," řekl jednou Laurel.

"Je to opravdová love story dvou mužů, kteří si uvědomili, že nemohou žít jeden bez druhého. Je to opravdu krásný příběh. Vypráví také o tom, jací byli mimo plátno. Byli úplně jiní, než jak by lidé soudili podle jejich filmových postav," řekl britskému tisku již dříve režisér filmu Jon S. Baird.

Obsazení filmu ještě nebylo oznámeno, scénář píše Jeff Pope, spoluautor scénáře ke snímku Philomena režiséra Stephena Frearse s Judi Dench v hlavní roli.

Rodák z anglického Ulverstonu Stan Laurel a Američan Oliver Hardy zažili největší úspěch coby třicátníci. Řemeslu se naučili v němých filmech a muzikálových divadlech, na konci 20. let minulého století je náhoda svedla dohromady a společně natočili přes 100 krátkometrážních i celovečerních filmů. Za třicetiminutovou komedii The Music Box získali Oscara.

Shane Allen z BBC popsal Popeův scénář jako "vyznání dvěma pionýrům a trvalým gigantům filmové komedie". Podle něj je skvělé, že nová generace bude mít možnost vidět Laurela a Hardyho ve vysokém rozlišení na velkém plátně ještě během letošního podzimu.

Laurel & Hardy - Way Out West - Dance Scene - At The Ball, That's All | Video: YouTube
 

Právě se děje

Další zprávy