Sexuální zvrhlík Chaplin? Herce usvědčuje rozvodová smlouva

ČTK ČTK
3. 4. 2015 9:29
Chaplin měl dle rozvodových dokumentů nevhodné sexuální požadavky, svoji manželku opakovaně podváděl, ukazují nové dokumenty.
Charlie Chaplin
Charlie Chaplin | Foto: Wikimedia Commons

Londýn - Byl to jeden z největších skandálů v éře němého filmu: druhá manželka slavného herce a režiséra Charlieho Chaplina Lita Greyová v rozvodových dokumentech popsala, jak ji Chaplin svedl, když byla ještě nezletilá, přivedl ji do jiného stavu a podváděl s mnoha mladými filmovými hvězdičkami.

Originální kopie těchto dokumentů se nyní objevila na veřejnosti. Byla nalezena v jedné již nefungující bance v Los Angeles a nyní ji prodává britský obchodník, napsal list The Times.

Tříleté manželství vyústilo v rozvod, který proslul na tehdejší dobu nejvyšším peněžním vypořádáním. Chaplin poznal Greyovou, když jí bylo osm let, později se objevila v jeho filmu Kid. Poprvé ji svedl, když jí bylo 15 let, jemu tehdy bylo o 20 let více. Greyová rok na to otěhotněla a její matka údajně vyhrožovala Chaplinovi, že ho nahlásí na policii za nezákonné vztahy s nezletilou, jestliže si její dceru nevezme. Herec prý tehdy nutil Greyovou k interrupci, ona ale odmítla.

Rekordní soudní vyrovnání

V rozvodových dokumentech Greyová uvedla některé velmi intimní detaily z jejich krátkého manželství, Chaplinovi fanoušci byli pobouřeni a ona získala pro sebe a své dva syny rekordní vyrovnání v hodnotě 825 tisíc dolarů. V 50stránkovém dokumentu mimo jiné říká, že herec britského původu měl vůči ní "odporné, ponižující a nepřístojné" sexuální požadavky. Také ji údajně nutil k praktikám, které byly ve 20. letech minulého století v Kalifornii nezákonné, nicméně které prý již prováděl před svatbou "s pěti známými herečkami".

Lita Greyová se následně provdala ještě třikrát a zemřela ve věku 87 let v roce 1995. O svém manželství s Chaplinem napsala dvě knihy. Chaplin se oženil čtyřikrát, ale tvrdil, že měl "intimní vztah" s 2000 ženami. Zemřel v roce 1977 ve věku 88 let.

 

Právě se děje

Další zprávy