Český slavík 2015: Uspěl Ortel, spojovaný s neonacisty. Absolutním vítězem je Karel Gott

Kultura Kultura
Aktualizováno 29. 11. 2015 0:12
V letošním 50. ročníku ankety Český slavík Mattoni hlasovalo přes 140 tisíc lidí. Rozhodli mimo jiné o tom, že se na druhém místě v kategorii Skupina roku umístil Ortel. Kapela, která je spojována s krajní pravicí. Podle odborníků se do hlasování mohla promítnout vlna strachu Čechů z islámu a imigrantů.
Karel Gott. Absolutní slavík 2015
Karel Gott. Absolutní slavík 2015 | Foto: ČTK

Praha – Kontroverzní skupina Ortel uspěla v anketě Český slavík. V kategorii Hudební skupina roku skončila druhá, hned za favorizovaným Kabátem a před kapelou Kryštof.

Skupina bodovala i v kategorii Zpěvák roku. Tomáš Ortel získal třetí místo.

Ortel je přitom spojován s krajní pravicí. Někteří hudební odborníci upozorňují na to, že se do hlasování mohla promítnout vlna strachu z islámu a imigrantů.

Zpěvák skupiny to označuje za "štvavou kampaň". "Kvůli očerňování naší kapely měli naši fanoušci snahu nás sem poslat," řekl Ortel ČTK.

Tomáš Ortel při předávání Bronzového slavíka
Tomáš Ortel při předávání Bronzového slavíka | Foto: ČTK

Zpěvákem roku byl vyhlášen Karel Gott. Současně získal i Absolutního slavíka - dostal 68 910 hlasů.

Až do poslední chvíle se nevědělo, zda si ocenění převezme osobně, protože je vážně nemocný. Do Státní opery nakonec dorazil v doprovodu své manželky Ivany.

"Vaše přízeň pro mě byla velmi cennou infuzí, tou nejlepší pomocí k léčbě," poděkoval Gott svým příznivcům. Cestu na vyhlášení ankety označil za zdravotní vycházku ošperkovanou cenami.

"Už jsem se zabýval myšlenkou, že mi bude zbývat jen zlatý bažant," doplnil zpěvák, kterému diváci dlouho vestoje tleskali. Protože získal cenu už po čtyřicáté, odnesl si Gott i speciálního Platinového slavíka.

Stříbrného slavíka 2015 získal Tomáš Klus.

Zpěvačkou roku je Lucie Bílá. V 50. ročníku ankety porazila Lucii Vondráčkovou. Třetí skončila Ewa Farna. Bílá získala už 18. Zlatého slavíka.

Zpěvačka roku Lucie Bílá
Zpěvačka roku Lucie Bílá | Foto: ČTK

Objevem roku je skupina Slza. Ta získala prvenství i v kategorii Mattoni Hvězda internetu.

Vítězem kategorie Slavíci bez hranic se stala skupina No Name.

Posluchačům Rádia Impuls se nejvíc líbila píseň Davida Deyla.

Nejstreamovanější českou skladbou na internetu byla vyhlášena píseň Toulavá, kterou zpívá Sebastian.

Slavnostní večer moderoval Libor Bouček. Svůj hlas někomu z tuzemských interpretů zaslalo v letošním 50. ročníku ankety Český slavík Mattoni přes 140 tisíc lidí.

Ortel na vyhlášení Českého slavíka.
Ortel na vyhlášení Českého slavíka. | Foto: ČTK
 

Právě se děje

Další zprávy