Česká filharmonie získala nominaci na "operního Oscara"

ČTK ČTK
17. 1. 2015 14:50
Cenu může získat za koncertní provedení opery Bohuslava Martinů Čím lidé žijí pod vedením šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka.
Jiří Bělohlávek.
Jiří Bělohlávek. | Foto: Decca Classics

Praha - Česká filharmonie (ČF) byla nominována na prestižní cenu The International Opera Awards 2015 přezdívanou "operní Oscar".

Cenu může získat za koncertní provedení opery Bohuslava Martinů Čím lidé žijí pod vedením šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka, a to v kategorii znovuobjevených děl (Rediscovered Work).

Slavnostní vyhlášení prestižních cen se uskuteční 26. dubna v Londýně. V sobotu o tom nformovala mluvčí České filharmonie Kateřina Mottlová.

Další nominace: Donizetti a dílo Franka Faccia Amleto

"Nominací jsem překvapen," uvedl šéfdirigent ČF Jiří Bělohlávek. "Neměl jsem tušení, že se mezinárodní komise o našem počinu dozvěděla. S napětím budu očekávat, zda se nám podaří dosáhnout na ocenění, ale už samotný fakt, že jsme byli vybráni mezi nejlepší projekty roku 2014, nám udělal velkou radost," dodal.

Projekt dirigenta Bělohlávka bude čelit konkurenci v podobě nahrávky Donizettiho opery Les Martyrs firmy Opera Rara, inscenace díla Franka Faccia Amleto v Opera Southwest v americkém Albuquerque nebo Rossiniho Aureliana v Palmiře z italského Pesara.

Porota složená z předních hudebních odborníků a publicistů uděluje ceny ve dvacítce kategorií.

Historicky první nahrávka

Českou premiéru koncertního provedení jednoaktovky Martinů Čím lidé žijí z roku 1952 uvedla ČF v prosinci 2014 a pořídila přitom zároveň její historicky první nahrávku.

Martinů, který působil v letech 1940 až 1952 v USA, zkomponoval dílo původně v anglickém jazyce pod názvem What Men Live By. V textu libreta, které sám napsal, se inspiroval Pohádkou o ševci Lva Nikolajeviče Tolstého. Jejím hlavním námětem je setkání obyčejného člověka s Ježíšem a neobyčejné události, které po tomto setkání následovaly.

Podle šéfdirigenta České filharmonie použil Martinů ke zhudebnění velmi lapidární jazyk. "V její struktuře neustále zaznívá zcela nepřeslechnutelná česká nota, která je na řadě míst okořeněna i vlivem soudobé hudby," dodal Bělohlávek.

Pod jeho taktovkou se ve třech koncertech ve dnech 17. až 19. prosince v Rudolfinu představil mimo jiné Ivan Kusnjer, Jan Martiník, Lucie Silkenová či koncertní mistr prvního českého tělesa Josef Špaček v roli vypravěče.

 

Právě se děje

Další zprávy