FOTO: Vynálezce, pastevec, aristokrat s kamerou Carlos Relvas

FOTO: Vynálezce, pastevec, aristokrat s kamerou Carlos Relvas
Portrét mladé ženy. Kolem 1880. Těžko bychom hledali v portrétní fotografii 19. století jiný příklad výtvarně tak svěžích snímků. Carlos Relvas si 
v této královské fotografické disciplíně doslova užívá svobodu svého umění. To, že nebyl nucen se fotografií živit, bylo nejlepším předpokladem pro rozvinutí hravých a důmyslných aranžmá, byť při zachování přísné disciplíny co se technického provedení týče. Portrét dívky s vějířem v klíně a volně si rukou zakrývající část obličeje patří k nejpřekvapivějším záběrům z Relvasova archivu. Tato více psychologická studie než co nejvěrnější zachycení podoby, kde letmý úsměv dívky evokuje čas zábavy a odpočinku, spadá svou povahou spíše do období vrcholné „belle époque“. Přímá interakce portrétované s fotografem pak odkazuje ještě dál za období přelomu 19. a 20. století. (z katalogu k výstavě)
Carlos Relvas a jeho druhá žena Mariana. Kolem 1888.
Koňské sedlo. Kolem 1880.
Relvasův ateliér. Golegã. Portugalsko. 1872-1876. Nejviditelnější stopou, kterou po sobě Carlos Augusto de Mascarenhas Relvas de Campos zanechal, je kromě fotografií bezpochyby jeho ateliér. Tato stavba v historizujícím eklektickém stylu byla dokončena v roce 1875 jako jedinečný fotografický ateliér své doby. A navzdory století zapomnění, které dopadlo na Relvasovo dílo i ateliér, je tento ateliér po své renovaci v roce 2006 opět jedinečný, dokonce mnoha odborníky prohlášen za jediný fotografický ateliér svého druhu, který se zachoval. (z katalogu k výstavě)
Foto: Galerie Rudolfinum
Kultura Kultura
27. 5. 2013 8:28

Galerie Rudolfinum představuje reprezentativní průřez tvorbou Carlose Relvase (1838-1894), jenž je zakladatelskou osobností portugalské fotografie. Výstava potrvá do 15. září.

 

Právě se děje

Další zprávy