Brian May, kytarista Queen, slaví sedmdesátiny. Stále vydává desky a ve volném čase studuje hvězdy

ČTK ČTK
18. 7. 2017 12:04
Sedmdesátiny slaví Brian May, jeden z nejlepších kytaristů všech dob. Proslavil se působením v kapele Queen, pro kterou složil například hit We Wil Rock You. Po smrti zpěváka Queen Freddie Mercuryho vydal dvě sólová alba, letos přidal desku se zpěvačkou Kerry Ellisovou. Stále jezdí s Queen, kde nyní zpívá Adam Lambert. Jako astrofyzik se May věnuje studiu hvězd.
Brian May (vpravo) s novým zpěvákem Queen Adamem Lambertem.

Brian May se narodil 19. července 1947 v britském Hamptonu. Jeho nejslavnějším kytarovým angažmá bylo to ve skupině Queen, v níž působil od počátku v roce 1970.  

Pro Queen také napsal několik zásadních hitů, například we Will Rock You, Tie Your Mother Down, Save Me nebo I Want It All. Časopis Rolling Stone ho zařadil na 26. místo mezi sto nejlepšími kytaristy všech dob.

May kvůli hudbě před více než 30 lety přerušil studium astrofyziky. V roce 2007 ale na londýnské Imperial College obhájil doktorskou práci o meziplanetárním prachu a získal titul Ph. D. Jako spoluautor je podepsán pod knihou Třesk! Úplné dějiny vesmíru.

Brian May začínal ve skupině The Others, v roce 1969 založil s bubeníkem Rogerem Taylorem a zpěvákem Timem Staffellem kapelu Smile. Staffella za mikrofonem brzy vystřídal jeho spolubydlící z koleje, zpěvák s kořeny na Zanzibaru Farookh Bulsara. Ten měl o podobě kapely velmi přesnou představu. Bulsara si změnil jméno na Mercury, skupina se rozšířila o čtvrtého člena, baskytaristu Johna Deacona, a 19. února 1971 poprvé vystoupila pod názvem Queen.

Po Mercuryho smrti v listopadu 1991 vydal May dvě sólová alba: Back to the Light (1992) a Another World (1998). Letos vydal společnou desku se zpěvačkou Kerry Ellisovou. 

V roce 2005 vyrazili Queen po devatenácti letech na turné, ovšem už bez Deacona. Mercuryho nahradil britský zpěvák Paul Rodgers a společně se představili i v České republice. V roce 2008 vydali album The Cosmos Rocks.

O čtyři roky později skupina začala vystupovat s americkým zpěvákem Adamem Lambertem. Letos v listopadu se Queen po dvou letech vrátí do Prahy.

May se má tři děti s Chrissie Mullenovou. Pár se v roce 1988 po patnácti letech manželství rozvedl a May si v roce 2000 vzal dlouholetou přítelkyni, herečku Anitu Dobsonovou.

 

Právě se děje

Další zprávy