Bob Dylan stále nereaguje na zisk Nobelovy ceny. Je arogantní, tvrdí jeden z akademiků

Americký zpěvák Bob Dylan
Dylanova koncertní vášeň je těžko překonatelná. V roce 1988 se vydal na své Nekonečné turné (Never Ending Tour) a je na něm dodnes. Ročně to znamená kolem stovky koncertů na všech možných světadílech. Několikrát vystoupil i v Česku, poprvé v roce 1994.
Dylanův hudební i soukromý život byl poznamenán mnohými proměnami. Narodil se 24. května 1941 jako Robert Allen Zimmerman v Duluthu ve státě Minnesota v židovské rodině s kořeny v carském Rusku a dětství prožil v hornickém městečku Hibbing.
Jeho první hudební láskou se stalo country, jež však po nástupu rokenrolu opustil. V roce 1959 zahájil studium v Minneapolisu (nedostudoval) a začal vystupovat v barech. V té době provedl jeden ze svých obratů a zaměřil se na folk a blues.
První album nazvané Bob Dylan (1962) vydal již pod svým uměleckým jménem, jež přijal pravděpodobně na počest waleského básníka Dylana Thomase. Deska obsahovala zatím jen tři původní skladby. Během několika málo let se díky písním, ve kterých se stavěl za lidská práva a proti válce, stal hrdinou revoltující mládeže. První hity, jako byly písně Blowin' in The Wind nebo The Times are A'Changin', mu také začaly vydělávat slušné peníze.
Foto: Reuters
ČTK ČTK
23. 10. 2016 11:33
Americký písničkář stále neodpověděl na zisk Nobelovy ceny za literaturu, kterou mu letos udělila švédská akademie. Jeden z akademiků označil zpěvákovo chování za nezdvořilé, podle instituce jde ale o názor jednotlivce a výbor nebude Dylanův postoj komentovat. Dylan, který se ve 115leté historii Nobelovy ceny za literaturu stal prvním oceněným hudebníkem, letošní rozhodnutí Nobelova výboru přešel bez komentáře. Jen stručně se zmínka o ocenění objevila na jeho twitterovém a facebookovém účtu, brzy však byla odstraněna.

Švédská akademie stále nemá kontakt s americkým písničkářem Bobem Dylanem, jemuž letos udělila Nobelovu cenu za literaturu. Jeden z akademiků označil Dylanův přístup za nezdvořilý.

Akademie ovšem vzápětí upozornila na to, že jde o názor jednotlivce a že instituce Dylanův postoj nebude komentovat. Zatím není jasné, zda se laureát dostaví na slavnost, při které by měl v prosinci prestižní ocenění převzít.

"Dalo by se to označit za nezdvořilé a arogantní. Je takový, jaký je," prohlásil o Dylanovi v sobotním vydání švédského listu Dagens Nyheter akademik Per Wästberg. Podle něj je na umělci, aby zareagoval.

"Dohodli jsme se, že už nehneme prstem. Míč je na jeho straně," řekl Wästberg. Akademie přitom podle jeho slov neztrácí naději, že se jí podaří komunikovat s 75letým umělcem, jemuž Nobelovu cenu udělila za vytváření "nových poetických výrazů ve velké americké písničkářské tradici".

Švédská akademie v sobotu na své webové stránce upozornila na to, že Wästbergovo vyjádření bylo jeho osobním názorem, a nikoli oficiálním postojem instituce. "Švédská akademie nikdy nesoudí laureátovo rozhodnutí a nebude tak činit ani v tomto případě," uvádí se v prohlášení podepsaném stálou tajemnicí Sarou Daniusovou. Podle akademie je na laureátovi, jaký postoj k ceně zaujme.

Dylan, který se ve 115leté historii Nobelovy ceny za literaturu stal prvním oceněným hudebníkem, letošní rozhodnutí Nobelova výboru přešel bez komentáře. Jen stručně se zmínka o ocenění objevila na jeho twitterovém a facebookovém účtu, brzy však byla odstraněna. Nyní lze na internetu nalézt vzkazy fanoušků podobné tomuto: Ahoj Bobe, Nobelův výbor tě marně shání, mají pro tebe důležitou informaci, tak se jim ozvi.

Ceremoniál se koná 10. prosince

Spolu s cenami za lékařství, fyziku, chemii a ekonomii je Nobelova cena za literaturu předávána ve Stockholmu, zatímco ocenění za mír v Oslu. V obou případech se ceremoniály konají ve výroční den úmrtí Alfreda Nobela, a to 10. prosince.

Nobelovu cenu za literaturu zatím odmítli jen dva laureáti: v roce 1958 Boris Pasternak, který ji nejprve telefonicky přijal, ale později se jí na nátlak tehdejších sovětských úřadů zřekl, a v roce 1964 Jean-Paul Sartre, jenž ignoroval všechny oficiální pocty. Ze zdravotních důvodů se na předání ceny za literaturu nedostavili například Jaroslav Seifert v roce 1984, Harold Pinter v roce 2005 a Alice Munroová v roce 2013. Za českého básníka ocenění převzala jeho dcera.

 

Právě se děje

Další zprávy