Berlín se stává centrem veganství. Hitem jsou bezmasé večírky pro svobodné a osamělé

ČTK ČTK
24. 8. 2016 9:01
Berlín, evropské centrum hipsterů, prudce rostoucího nájemného a levné turistiky, se nyní stává metropolí veganství. Počínaje restauracemi přes "řeznictví" po seznamovací večírky pro svobodné, všechno je dnes stoprocentně bez živočišných produktů.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Berlín se stává novým evropským centrem veganství, píše agentura AFP.

Zatímco Kurfürstendamm či třída Unter den Linden patří mezi nejznámější a nejfrekventovanější tepny Berlína, turista, který právě přijel, bude mít bezpochyby problémy s tím, aby na své mapce nalezl Vegan Avenue, skutečným názvem Schivelbeinerstrasse.

Vývěsní štíty ve čtvrti Prenzlauer Berg svědčí o tom, co dalo této ulici její přezdívku: je tu supermarket, kavárna, obchod s oblečením a s obuví, všechno výhradně veganské. Žádná vejce, žádný jogurt z kravského nebo kozího mléka, žádný med, ani žádná kůže nebo vlna.

Veganství, které vylučuje konzumaci každého produktu vzešlého ze zvířete či z jeho využívání i každého výrobku testovaného na zvířatech, zažívá mimořádný vzestup. Podle internetového serveru Happy Cow, který údajně zahrnuje všechny veganské restaurace na světě, je v Paříži takových zařízení 24, v Londýně 40 a v Berlíně 60.

V Berlíně se začala tato tendence projevovat před několika lety, kdy zahajovaly provoz desítky podniků ročně. V roce 2008 mělo město podle federace německých veganů (VEBU) jen tři veganské restaurace.

Jak konstatuje místopředseda federace Sebastian Joy, toho hnutí se rozvíjí v celé Evropě, ale Německo a zejména Berlín jsou předvojem.

"Je to mladší a alternativnější město než Mnichov, Paříž nebo Londýn. Setkáme se tu s mnoha mladými majiteli start-up podniků, které rozvíjejí nové tendence. Je to jako sněhová koule: vegan přitahuje vegana a stále více jich sem přichází," říká Sebastian Joy.

Přesná statistika chybí, ale podle federace veganů je v Německu asi 900 tisíc stoupenců veganství a v Berlíně jich je zhruba 80 tisíc. Jejich počet stále roste, ale zdaleka se neblíží 7,8 milionu německých vegetariánů, kteří ze svého jídelníčku vylučují jen některé produkty živočišného původu.

"Pokud jde o nabídku, je Berlín dnes srovnatelný s New Yorkem, světovou metropolí v tomto oboru," soudí profesor jógy a vegan Moritz Ulrich. Je zde všechno, od sojové zmrzliny po první stoprocentně veganskou pizzerii v Evropě.

Na jaře musela berlínská policie zasahovat, aby zklidnila rozbouřené davy čekající na otevření veganského rychlého občerstvení.

"Jde především o to, být v pravou chvíli na pravém místě, to je hlavní cíl, teprve někde vzadu následuje snaha o záchranu planety," komentoval to deník Süddeutsche Zeitung.

"Myslím si, že se lidé stále více zajímají o původ toho, co mají na talíři," říká naproti tomu mladý podnikatel Johannes Theuerl. Ve svém veganském řeznictví nabízí mleté kuličky a pečené plátky ze seitanu, potraviny na bázi proteinů z obilí. "Kromě snížení spotřeby masa rovněž pozorujeme, že lidé chtějí jíst sezónní a regionální potraviny," dodává.

Posledním hitem jsou v Berlíně veganské večírky pro svobodné a osamělé lidi, jejichž pořadatelé slibují veselé zážitky při pojídání plátků tofu.

Krmivo pro naše zvířata se pěstuje v zemích, kde lidé hladoví, omezení živočišné výroby bude brzy nutnost, říká Tereza Vandrovcová | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy