Banksyho trojici špiónů u telefonní budky zničila oprava fasády. Zeď měla cenu 30 milionů

ČTK ČTK
23. 8. 2016 12:45
Dílo britského streetartového umělce Banksyho na zdi domu v anglickém Cheltenhamu bylo při opravě fasády zničeno. Majitel stavby tvrdí, že se tak stalo nedopatřením vinou špatné omítky. Na Banksyho dílo přitom město vydalo ochranu, zájemci za Banksyho malbu majiteli nabízeli až milion liber.
Banksy
Banksy | Foto: ČTK

Dílo slavného streetartového umělce Banksyho bylo při opravě fasády zničeno. Přestože majitel domu vinu popírá, město chce případ vyšetřit, uvedla stanice BBC. Banksyho výtvory jsou mimořádně ceněné.

Trojici špionů, kteří jsou nyní zničeni, namaloval Banksy u telefonní budky v roce 2014. Dílo vytvořil asi pět kilometrů od odposlechového střediska britské tajné služby GCHQ. Město později Banksyho počinu udělilo ochranu, takže pro jeho odstranění by bylo nutné povolení.

Majitel domu David Possee, na jehož zdi obraz vznikl, tvrdí, že zkáza díla je nedopatřením při nezbytných opravách havarijního stavu fasády. "Chci, aby lidé věděli, že jsem se nesnažil to prodat a že to nebylo odstraněno záměrně," řekl Possee, který v minulosti dostal nabídku prodat zeď za milion liber (31,5 milionu Kč).

Possee také řekl, že nyní s městem kvůli incidentu spolupracuje a že mu již předal všechny zachráněné části omítky.

 

Právě se děje

Další zprávy