Česká scéna? Vládne jí Kabát, naše muzika tu nemá šanci, říká kapela Artvox. Šanci vidí v Německu

Prokop Vodrážka Prokop Vodrážka
1. 12. 2015 13:52
Na začátku listopadu se v pražské hale Forum Karlín uskutečnil první ročník festivalu studentských kapel TalentFest. Z deseti soutěžních kapel nejvíce zaujala porotu, ve které mimo jiné zasedli hudebníci Vašo Patejdl a Karel Vágner nebo moderátorka Lucie Borhyová, skupina Artvox. Kromě peněžité částky vyhrála i 20 tisíc na natočení desky. O talentových soutěžích i české hudební scéně jsme si povídali se zpěvákem kapely Dariem Beširevičem a kytaristou Markem Divišem.

Aktuálně.cz: Proč jste se do TalentFestu vlastně přihlásili?

Marek Diviš: Celé to bylo hrozně spontánní, dostali jsme pozvání, tak jsme si řekli, že si zahrajeme ve Fóru Karlín a bude to fajn den. A najednou jsme to vyhráli.

A.cz: Jaké to bylo, zahrát si v jedné z nejmodernějších hudebních hal v Česku, kterou vyprodali Tata Bojs, Ben Cristovao nebo francouzská zpěvačka Zaz?

Dario Beširevič: Určitě je to velká zkušenost v tom, jak je ten prostor obrovitánský. Zvuk je tam naprosto výborný a byla to pro nás velká škola si zahrát na velkém pódiu, protože zatím jsme hráli spíše po klubech. A je to výborný, ať už samotný pohyb na stagi, výborní zvukaři, opravdu zážitek.

Marek: Na takovém pódiu si moc lidí nezahraje.

A.cz: Jednou z výher bylo také studiové nahrávání v hodnotě 20 tisíc korun. Plánujete už novou desku?

Marek: Teď jsme vydali EPčko, ale na plnohodnotnou desku se ještě necítíme. Nemáme na to jednoduše fanouškovskou základnu a myslím, že to bude ještě hodně dlouho trvat, než se nám povede jí získat. 

A.cz: Když jsem se koukal na výsledky karlínského TalentFestu, zarazilo mě složení poroty, která vybrala vítěze. Není zvláštní, že o studentských kapelách rozhodovala Lucie Borhyová, Karel Vágner a Vašo Patejdl?

Marek Diviš: Borhyová mě taky trochu zarazila.

Dario: Já myslím, že ne. Celá akce pro nás byla dost spontánní a šli jsme tam s tím, že si zahrajeme v krásném prostoru. Doufali jsme, že bude hodně lidí, což nakonec nebylo, ale samotný zážitek z Fóra Karlín za to stál.

A.cz: Artvox hrají již od roku 2010, ovšem v zimě 2013 jste se na chvíli rozpadli. Proč?

Marek: Jak to tak v hudbě bývá, tak jsme ztratili společný cíl a různě se rozutekli. Začali jsme se i vztahově vidět každý někde jinde, nerozuměli jsme si. Z toho pak vznikly nějaké konflikty a špatně to dopadlo.

A.cz: Začali jste hrát opět loni v zimě, ovšem již v jiném složení. Kolik vás z původní sestavy zůstalo?

Marek: Od té doby, co mám tenhle projekt, tak už jsem vystřídal dva zpěváky. V roce 2010 jsem chtěl úplně skončit s hudbou, ale pak jsem potkal Daria a všechno se změnilo. Začali jsme hrát ve zcela nové sestavě, začali jsme hrát jinou hudbu, udělali jsme nový logo. Z té původní kapely jsem tak zbyl jenom já a název.

A.cz: V čem jsou tedy "noví Artvox" jiní?

Marek: I kvůli názvu ARTvox jsem se vždy snažil kapelu vést nějakým uměleckým směrem, proto se snažíme dávat v kapele důraz na samotnou vizualizaci celého projektu. I proto jsme udělali animovaný klip, i předchozí náš klip byl relativně umělecký a chceme v tom nadále pokračovat. V klipech cítíme velkou budoucnost.

Dario: Šli jsme do toho s nápadem, že bychom hudbu propojili s veškerými uměleckými prvky. Ať už je to animace, video, či kresba.

Kompletní EP kapely ARTVOX

A.cz: Co je podle vás dalším krokem pro kapelu?

Marek: Musíme sehnat producenta. Hudbě už se věnuju osm let, sice bych neřekl, že jsem zkušený, ale už je to zkrátka dlouhá doba a vím, že jsem pro ten projekt udělal maximum. Máme výbornou hudbu, výborný členy, máme výborný logo, což je základ, protože kapela je ve výsledku jako firma.

Dario: Jediný, co teď potřebujeme, jsou koncerty a mít kde hrát.

A.cz: Již dříve jste se zúčastnili několika talentových soutěží. V roce 2012 Skutečná liga, Dario bojoval v soutěži Česko zpívá, nyní jste se účastnili karlínského TalentFestu. Chcete "získat slávu" přes podobné soutěže?

Dario: Ne, jsou to spíše události, co život přinese. Nebereme to jako naši cestu, že se přes tyto soutěže proslavíme, ale jako zkušenosti do budoucna a do budoucího hraní. Takové rozšíření obzorů.

A.cz: A kudy se tedy chcete vydat?

Marek: Snažíme se dostat naši hudbu do zahraničí. Na rovinu vám řeknu, že nemám rád českou scénu. Vím, že moje hudba tady nikdy nebude akceptována, protože když se koukám, co tady lidi poslouchají. Tady jsou na vrcholu Kabáti, ale to pro mě není nic úžasného. Děláme hudbu, která v sobě má něco nového, zpíváme v angličtině, což Češi úplně nepobírají.

A.cz: Vždyť je mnoho kapel, které v Česku zpívají anglicky.

Marek: To jo, ale proslavili se vlastně jenom Charlie Straight. My chceme mít koncerty nejenom v Čechách, ale hlavně po světě. Cílovku naší hudby tak vidíme v Německu, protože Německo bylo vždy otevřeno hudbě. Tam můžete udělat koncert neznámé kapely, ale ti lidé tam přijdou, protože je to zajímá. Tady to tak není.

 

Právě se děje

Další zprávy