2009: Ve Varech roste snobismus, řekl recenzent online

Kultura Kultura, Redakce KUL
13. 7. 2009 14:20
Na otázky čtenářů odpovídal redaktor Aktuálně.cz Kamil Fila
Filmový recenzent Aktuálně.cz Kamil Fila, host dnešního online rozhovoru
Filmový recenzent Aktuálně.cz Kamil Fila, host dnešního online rozhovoru | Foto: Aktuálně.cz

Praha/Karlovy Vary - V sobotu skončil Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. Absolutním vítězem se stal celovečerní debut belgického režiséra Frédérika Dumonta Anděl u moře (Un ange à la mer).

Křišťálový glóbus předal Dumontovi americký herec John Malkovich, jedna z největších zahraničních hvězd letošního ročníku. Z publika mu přihlížela další celebrita: Antonio "Zorro" Banderas.

Kdo ale ve Varech opravdu zářil? A na který film stojí za to si počkat, až se objeví v klubových kinech či videopůjčovnách?

Redakce Aktuálně.cz měla na místě dva publicisty, kteří každý den přinášeli recenze dobrých filmů ve snaze ukázat především kulturní rozměr celé akce. V online rozhovoru jste měli možnost zeptat se filmového recenzenta Aktuálně.cz Kamila Fily, jak se mu jako nezávislému pozorovateli jevil letošní ročník - soutěžní i nesoutěžní sekce, servis pro běžné návštěvníky i novináře, jak se projevovaly pozvané filmové hvězdy a jak vůbec vypadá oficiální festivalový provoz i jeho zákulisí.

Kamil Fila odpovídal na vaše otázky od 13:00.

Karlovarská ochutnávka

Foto: Vojtěch Marek
Zpravodajství z posledního večera:
Jaké bylo finále Varů? Cena pro Anděla u moře i politický protest
Foto: Vojtěch Marek
Obrazem:
Pompa a potlesk, aneb jak se zakončuje festival
Foto: Aktuálně.cz
Blog Kamila Fily:
Než to skončí: Rozcvičování Bartošky před ceremoniálem

Odpovědi Kamila Fily čtěte zde:

Odpovězeno: 13. 07. | 13:08Autor: Hurón

Otázka: Byl festival ve Varech kvalitní?

Kamil Fila: Chápu, redakční titulek je hodně návodný :) Letošní festival přinesl velice dobrý sběr filmů z jiných festivalů. Samotná soutěž byla slabší - jak jsem pochopil, viděl jsem ty lepší snímky (Whistky s vodkou, Nejsem tvůj přítel) a i ty pro mě byly trochu rozpačité, respektive mi nepřipadaly konkurence schopné s Cannes, Benátkami apod.
V soutěži dokumentárních filmů byla našlapaná, tam mohl vyhrát ledaskdo.
Vítěz hlavní soutěze, Anděl u moře byl velkým překvapením pro všechny, ve festivalovém deníku měl nejhorší hondcení od tamních kritiků ze všech filmů. Kdoví, co na něm porota pak ocenila.

Odpovězeno: 13. 07. | 13:16Autor: ela

Otázka: co Vás na Karlovarském festivalu zaujalo?

Kamil Fila: 1) Letos výrazně více lidí, kteří přijeli vyšňoření, a člověk je potkával u barů, ale ne v sálech.
2) Jak Juraj Herz přijel na premiéru v limuzíně se svou přítelkyní, a pak v další limuzíně jeho manželka se svým přítelem. Tahle otevřenost vypálila bulváru rybník.
3) Že v hotelu Martell, kde jsem bydlel, měli "posilovnu", kde se na činku dalo naložit maximálně 60 kilo. Nuda.
4) A jinak ty filmy, k tomu se asi ještě dostaneme :)

Odpovězeno: 13. 07. | 13:24Autor: tomík

Otázka: to je doba

Kamil Fila: Ale ne tak velká, jako když čekáte, než vyjde Film a doba.:)

Odpovězeno: 13. 07. | 13:26Autor: Ondřej

Otázka: V Karlových Varech jsem byl od soboty do středy a pro mě nejlepší film byl Camino. Jednoznačně! Viděl jste tento film?

Kamil Fila: Neviděl, ale slyšel na něj na něj dobré reference, nejste první, kdo mi o tom filmu říká. Přiznám se, že se o španělskou kinematografii moc nezajímám. A občas asi dělám chybu.

Odpovězeno: 13. 07. | 13:33Autor: Milan Vrba, Ostrava-Poruba

Otázka: Zdravím Vás,

není celý festival v Karlových Varech s těmi všemi Puppy a Termály a čím já vím už víc o snobárně než o filmech? Nejezdí se tam lidi - včetně diváků, kritiků a novinářů - vlastně jen ukázat, aby zkrátka "byli ve Varech"?

Kamil Fila: Zjevně tam takoví lidé - zážitkoví a statusoví turisté - jezdí častěji než dřív a zaclánějí těm 90 % návštěvníků, co přijeli za filmy (2-6 denně) a platí si všechno ze svého - akreditaci, ubytování, jídlo i pití.

Jen bych upozornil, že Thermal není žádná luxusní budova, ale poměrně volně průchozí, velmi funkční komplex s více sály, tiskovým centrem, volně přístupným internetem a pokladnami.
Pupp je snobárna, nicméně, i jeho sál je volně přístupný.

Odpovězeno: 13. 07. | 13:45Autor: marek

Otázka: Nejsou podobné festivaly už přežitkem? Všechno má svůj růst, vrchol a pád...

Kamil Fila: Myslíte přežitkem v době internetu, kde si všechno stáhnete zadarmo? Aniž bych chtěl působit jako fetišista - přece jenom velké plátno nic nenahradí. Ani tu atmosféru, kdy najednou vnímáte film s mnoha dalšími lidmi. A bez toho by ani nevznikala filmům určitá pověst a neměli byste se na co těšit a jak vybírat v tom obrovském množství současné produkce.
Festivaly smysl mají, jen je otázka, jestli mohou být úspornější a nakolik si kapacitně mohou dovolit dělat službu většímu množství lidí.
Pokud se ale chcete bavit na filozofické téma "smrt kinematografie" či "smrt filmového umění", tak k tomu není ani potřeba mluvit o festivalech.

Odpovězeno: 13. 07. | 13:51Autor: ivos

Otázka: Dobrý den pane Filo,
letos jsem poprvé též byl na Kviffu. Otázka zní, jak se Vám líbil film Jima Jarmusche Limits of Control, pokud jste ho viděl? 2, Myslíte si, že organizátoři dokumentární sekci v příštích rocích otevřou i pro širší publikum? Toto mi stále vadí. Děkuji Ivoš Muzikář

Kamil Fila: Limits of Control byla jediná projekce, kam jsem nedostal lístek (ani jako novinář, ani den předem, a to už ráno) a rozhodl jsem se, že na něj nepůjdu stát frontu a nechám vše na kolegovi Tesařovi. Myslím, že na film napsal výbornou recenzi, ještě ji jednou "refreshneme" na naši "homepagi", protože to půjde tento týden normálně do kin.

Otázku s dokumentární sekcí úplně nechápu. Myslíte, aby se dokumenty promítaly ve větším sále? Nevím nic o tom, že by se to plánovalo, ale nezjišťoval jsem to. (Opravdu hodně spoléhám příští rok na kino na stadionu, které pojme 600 lidí.)
Jen je zjevné, že publikum o dokumenty stojí, sám jsem zažil úplně natřískaný sál, kde lidé ještě minutu před začátkem stáli frontu až na ulici. A letošní soutěž dokumentů byla opravdu zajímavá (omlouvám,se za frázi), mám chuť si většinu filmů ještě zpětně nakoukat díky archivu festivalu, který sídlí v Praze.

Odpovězeno: 13. 07. | 13:55Autor: Boovol

Otázka: Byl tedy na Varech nějaký film, který Vás opravdu nadzvedl ze židle? A když už ne v pozitivním, tak alespoň v negativním slova smyslu :)

Kamil Fila: Negativně mě nadzvedl úvodní film Dar. Ostatně, v recenzi jsem se na něm vyřádil. Kdyby tohle běželo na Primě v sobotu odpoledne, tak mi to vadit nebude.

U vytržení jsem byl několikrát. Hodně z japonského erotického (akčního, romantického, comicsového) filmu Pod vlivem lásky, který trval 4 hodiny a bylo neuvěřitelné, že mě nudil jen pár minut a působil jako by měl tak dvě hodiny.
Nejvíc ve mně ale zůstane uložena Bílá stuha.
Na oba filmy jsem psal na Aktuálně recenzi. Bílá stuha půjde i do kin. Až budeme text uveřejňovat znovu a přidáme k němu hodnotící tabulku, bude to mých prvních 100 %. Ne 95, prostě sto.

Odpovězeno: 13. 07. | 14:03Autor: Anna

Otázka: Kolik přispěl stát na karlovarský festival?

Kamil Fila: Vycházím z toho, co bylo zveřejněno, nemůžu zaručit, že částka je přesná. (Důkladnější rozbor např. v čaopsise Euro).
Rozpočet festivalu byl kolem 140 milionů. Stát přispěl zhruba 30 miliony. Příspěvěk byl schválen loni, předtím, než udeřila finanční krize. Oněch 30 milionů bylo vyčerpáno dávno předtím, než pak letos přišly povodně. (To jen opět pro ty lidi, kteří mají pocit, že lze přesouvat volně finance, jak kdybychom měli centrálně plánované hospodářství nebo tady velel soudruh Mao.)

Asi 110 milionů člo tedy od karlovarského kraje (kterému akce pomůže rozhýbat nakrátko ekonomiku) a od soukromých firem. Bez jejich vkladu by stát asi nakonec poskytnul dotaci vyšší.

A jenom pro představu - nejvíc opravdu nestojí ty večírky, co jsou vidět v televizi a bulváru, ale hlavně shánění, doprava filmů, překlady a pozvání a ubytování filmařů, kteří mají snímky v soutěži. Např, letošních 220 filmů bylo vybráno ze zhruba 2000 zaslaných kadidátů a z nabídky stovek titulů na jiných festivalech, které se konaly dřív. Asi vám dochází, jak náročná organizační práce to musí být. Festival vzniká celý rok.

Kritizujme konkrétní organizační přehmaty, kritizujme nesoudnost vkusu některých lidí, co vybírají filmy hlavně do soutěžní sekce, ale neměli bychom zpochybňovat, že Festival ve Varech je důležitá kulturní událost, která dělá naší republice dobré jméno a že se tu také postupně čím dál tím víc rozvíjí trh s filmy.

Odpovězeno: 13. 07. | 14:05Autor: markuc

Otázka: jsem tam letos byl, po dvou letech a zklamani (ne z filmu), ale pribyva lidi, ubyva salu (kinosal C), rostou ceny - rekl bych, ze Bartoska to nezvlada...nemate podobny pocit? ze festival se odvraci od beznych lidi a stava se z nej "ceske Cannes" pro VIP

Kamil Fila: No, s Cannes se to tedy nedá vůbec srovnat. To je opravdu elitářský snobský festival. My jsme pořád velmi free, independent a user friendly (pardon za ty anglicismy).
Kinosál C byl letos vyhrazen novinářům a ulehčil tak jiným sálům. Chybí bohužel úplně zprovozněný velký sál pro 600 lidí na stadionu, To snad příští rok hodně pomůže a přitáhne hlavně lidi ze stanového městečka.
Za ceny na stáncích a v restauracích zřejmě Jiří Bartoška nemůže. Ale je pravda, že mattonka tu byla na kolonádě dražší než v pražských multiplexech a je to zlodějna.
Celkový pocit ze zvyšující se míry snobismu ale cítím. Jezdím na festival 10 let (a byl jsem na něm i na začátku 90. let, jako dítě) a samozřejmě se mi ty ucpané ulice a modelky v šatičkách nijak zvlášť nelíbí.

Odpovězeno: 13. 07. | 14:09Autor: Naďa

Otázka: Nemyslíte, že je na čase, aby se lidé ve strukturách festivalu vyměnili? Zdá se mi, že je to furt volaké stejné... Nebo by to bez Bartošky a Zaoralové nešlo?

Kamil Fila: To máte jako všude, lidé se drží svých pozicí. Jiří Bartoška podle mě nemá velký vliv na výběr filmů, je především úředník a mediální tvář.
Vliv má Eva Zaoralová a díky jejím kontaktům najdeme ve Varech přísun toho nejlepšího z Cannes, Benátek, Berlína, Locarna a dalších festivalů. I ona samozřejmě sáhne vedle - občas nějaký film z Itálie (pro niž má nepochopitelnou slabost) vezme úplně na blind a pak všichni zíráme.
Myslím ale, že i ona dobře ví, že třeba úvodní film Dar je nepodar(ek) a soukromě by vám to přiznala.

Z festivalem na trochu nižších pozicích rostou velmi schopní lidé, největší důvěra je vkládána asi do Karla Ocha (dříve pracoval ve stejném časopise jako já, v Cinepuru, i když jsme se tam nikdy nepotkali, jenž je opravdu vytříbený znalec kinematografie a jeho vkusu se dá věřit.)
Jinak, korunní princezna Julietta S. asi paní doktorku po jejím odchodu do důchodu nenahradí, protože si nevhodně znepřátelila spoustu lidí ve štábu.
A přestože - co si budeme povídat - jsou Vary velmi lukrativní - málokdo se pohrne dělat festivalu hlavní tvář. Je to strašný stres.

Odpovězeno: 13. 07. | 14:12Autor: Rudolf Košařík

Otázka: Dobrý den, chtel bych se vás zeptat jaké byly ohlasy na vizální podobu letošního festivalu a taky co mělo to "rozsekané" písmo vyjadrovat. Děkuji za odpoved a preji hezky den.

Kamil Fila: Nejsem moc kovaný v typografii. Písmo naplakátech a katalozích mě ale nerušilo. Co jsem se bavil s lidmi, tak na téma grafika nepřišla řeč.

Z nových dvou znělek byla lepší ta s Andym Garciou, ale i ta se stala na popáté či podesáté velmi dlouhá.

Dosud nejlepší znělka, v níž vystupuje nějaký držitel Křišťálového glóbu, je ta s Věrou Chytilovou. Ta má opravdu vtip, atmosféru, načasování a hrozně dobře vyjadřuje osobnost autorky, její prchlivost "Kdo to takhle debilně rrrozbil?", i neustálé filozofické tázání "A kam ty střřepy přřijdou?". Neomrzí se.

Odpovězeno: 13. 07. | 14:14Autor: Mc Hammer

Otázka: Koukal jsem na váš blog. Zajímalo by mě, proč si myslíte, že - cituji: "Lidi, kteří naposledy v kině viděli Líbáš jako Bůh, doma souloží s domácím zvířectvem." Co je to za příměr? A proč ta arogance? Nepřeháníte to s tím inťošským přezíráním trochu?

Kamil Fila: On to byl takový šrapnel (cimrmanovská metoda). Chvíli jsem si připravoval tu střelbu už v předcházejícím odtavci. Tohle by při výstupu "na stojáka" mělo donutit publikum, aby překvapeně vydechlo a pak se začalo smát. Další věta už se omlouvá, a říká, že to nebylo myšleno zle.
Jádro příspěvku v blogu bylo vysvětlit, jak je festival financovaný, a že prostě nelze tvrdit, že se tam někdo za "naše daně" jezdí opíjet, a že většina nákladů padne na večírky.

Věřte, že k celému tomuto pozlátku mám odtažitý vztah a nidky jsem na žádném večírku nebyl (dokonce ani na Media Party ne, i když mi každoročně chodí pozvánka), ale v principu musím hájit organizátory. Vary jsou zásadní kulturní událost v Česku a i při utnutí V.I.P. akcí by nepřisly na výrazně levnější peníze.

 

Právě se děje

Další zprávy